Az elektrosokk szimulátorok története 2. rész

Az elektrosokk szimulátorok történetének második része bemutatja, hogyan váltak teljesen veszélytelen szórakoztatási eszközzé, valódi játékká ezek az automaták. A 90-es évek végén még a játéktermek, egyik nagy attrakciója, a 2000-es évek közepére pedig teljesen átalakulva, - eredeti funkcióját elveszítve - konzol vezérlővé szelídült. Az alábbi fordítás a Shocker játékok történetét hivatott feltárni, a kezdetektől, kiemelten foglalkozva a szórakoztató célú Elektrosokk szimulátor gépeken át, egészen a napjainkban használt „rázó gépekig” . Az eredeti cikk a http://gamestudies.org/1302/articles/parisi weboldalán található, az alábbiakban David Parisi által közölt tanulmány fordítása olvasható.

 

Elektrosokk újratöltve

 

Az elektroterápia csökkenő népszerűsége és az elektrosokk emberi szervezetre gyakorolt káros hatásai miatt megnövekedett félelmek hatására a szórakoztató célú sokkgépek is kihalásra lettek ítélve. A megmaradt gépek a játéktermekből fokozatosan visszaszorultak a gyűjtőkhöz, illetve a múzeumokba, ahogy az a relikviák esetében lenni szokott.

Az 1999-es Addams Family Generator e letűnt kor gépeit idézi: két fém markolat, amelyet a játékosnak a játék során végig fognia kell, akárcsak a korábbi elektrosokk gépek, pl a Spear esetében. A gépen szereplő feliratok elektromos áramütést sugallnak, amelynek erősségét a játékos maga választhatja ki három fokozatban, a gép által lejátszott hangeffektusok pedig elektromos kisüléseket imitálnak. Ami azonban leginkább visszaidézi a 19. század gépeit, az az, hogy a gép a játék végén egy blankettát nyomtat, amin rajta van, mekkora volt az áramütés, amit a játékos még elviselt. A korábbi gépekkel szemben azonban az Addams Family Generator változó intenzitású, nagyfrekvenciás vibráció alapján éri el a "kívánt" hatást, nem pedig valós áramütéssel

addams family generator
A David Jones által 1998-ban szabadalmaztatott "elektrosokk szimulátor" egy ügyes trükkel téveszti meg a kezet, és kelti azt a zsibbasztó érzést, amely hasonlít az áramütésre, de annak valós veszélyei nélkül. Egy évvel később, a Start Trek: Borg Contact gép már két állással, négy fogantyúval működött, amelyen két játékos egymás ellen is játszhatott.

Ez egyértelműen visszatekintés a múltba, és korántsem véletlen: a megoldást jegyző David Jones sikeresen lovagolta meg az elektrosokk gépek korábbi sikereit, de találmányát tökéletesen biztonságossá téve, a tényleges áramütéssel működő gépek valós veszélyei nélkül.

A Spear the dragon esetében az áramütéssel szimulálták a tüzet illetve az égető érzést, a Nova Production gépei pedig vibrációval keltették azt a remegést, ami az áramütés velejárója. Viszont, míg a Spear esetében alapvetően semmi nem utalt az egyébként nagyon is valós áramütésre, az Addams Family kifejezetten kiemelte, hogy a gép által keltett érzület áramütésből ered, jóllehet erről a valóságban szó sincs. A siker azon múlt, hogy azt átlagember számára az áramütés jórészt ismeretlen dolog, folyamatos "újdonság", és a valóságban igen kevés ember és igen ritkán esik át ilyesmin, így aztán a gép valódi működése a laikusok számára rejtve maradhatott.

 Az Addam Family így mondhatni "népszerűsítette" az áramütés veszélyeit, hasonló hatást keltve, de valódi veszélyek nélkül. A valódi működési elv teljes elrejtésével mind az Addams Family, mind a Borg Contact egyben szakított is a Doctor alapelveivel. Míg a Doctor a vibrációt arra használta, hogy megkülönböztesse magát a valódi, orvosi célú elektrosokktól, egyben mégis kifejezetten kiemelte a szórakoztató célú sokkgépek gyógyító, vitalizáló hatását, addig az Addams Family és a Borg Contact rámutatott az áramütés valós veszélyeire, azt pedig egyfajta erőpróbává tette a rezgő markolattal.

Az áramütés súlyos, esetleg halálos mivolta illetve maga az emberiség függősége az elektromosságtól mindkét gép tematikájában is megjelenik: a Borg Contact esetében közvetlen testi érintkezésbe lép a játékos egy idegen, kiborg fajjal, amely minden tisztán szerves élet kiirtására és beolvasztására törekszik, az Addams Family esetében pedig gyakorlatilag egy stilizált villamos székben kerülhetünk.

Alig egy évvel később, hogy David Jones bejegyeztette a szabadalmat, hasonló megoldás jelent meg a Sony DualShock játékvezérlőiben is. Ugyan a nevében szereplő shock (sokk) nem kifejezetten az elektrosokkra utal, ahogy az anno a Nova Productions termékeinek esetében történt.

A konzol kiadását követően mégis számos olyan játék jelent meg, amely a rezgéssel szimulált áramütést használja a játék során történő események hatásának érzékeltetésére.

Általánosan kijelenhető, hogy mind a DualShock, mind a későbbi XBox vezérlők kifejezetten segítették az olyan játékok elterjedését, amelyekben fontos elem a játék során történő eseményekre a vibrációval történő utalás.

 

Az elektrsokk szimulátorok történetéről szóló első rész itt található 

 

Fordította, szerkesztette: Fridli László & Lugosi András 2016 március

 
Cikkek · 2016. március 30.
 
vissza